Digitální fotografie

Digitální fotografie

Hodina digitální fotografie v 8. třídě.

Úkol zněl jednoduše. Udělat čtvercový ořez a přidat černý rámeček. V druhém plánu ale byla ještě jedna výzva: Použijte nějakou dobrou fotku, kterou jste vlastnoručně nafotili. Celé první pololetí jsme totiž fotili a zároveň se učili, jak nevytvářet „digitální smog“, kterého jsou dneska plné internety a sociální sítě. Každý to známe, kolik podobných fotek máme v mobilu…

Snažíme se proto na hodinách fotit a editovat tak, aby se naše fotky aspoň trochu lišily od těch nacvakaných bez rozmyslu, nápadu a kompozice.

Čtverec je pro fotografa nebo malíře navíc vždycky nejtěžší formát. Umístit kompozici do obdélníku, to umí každý. Dělal to da Vinci, Michelangelo, Raffael i Chagall, Picasso nebo Kupka. Ale čtverec? Ten prokletý vynález Instagramu? To není jen tak. Přesto to jde.

Několik prací letošních osmáků z této únorové hodiny najdete zde. Spousta z nich by snad obstála i v rámečku někde na zdi doma či v kanceláři. Nebo třeba na Instagramu s pár stovkami lajků. Aspoň si to tedy myslíme. Ale posuďte ale sami:

2021-03-12T23:23:47+02:00